+30 697 985 2466 / +30 694 097 5951 info@healthcare.edu.gr

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που εμφανίζεται όταν οι αλλαγές σε μια ομάδα φυσιολογικών κυττάρων μέσα στο σώμα οδηγούν σε ανεξέλεγκτη, μη φυσιολογική ανάπτυξη, σχηματίζοντας ένα εξόγκωμα που ονομάζεται όγκος- αυτό ισχύει για όλους τους καρκίνους εκτός από τη λευχαιμία (καρκίνος του αίματος). Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στον περιβάλλοντα φυσιολογικό ιστό ή σε άλλα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος, και μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό, το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα ή να απελευθερώσουν ορμόνες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του σώματος.

10 million reasonsΒασικά στοιχεία για τον καρκίνο :
  • Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
  • 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο.
  • Περισσότερο από το 40% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο θα μπορούσαν να προληφθούν, καθώς συνδέονται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η σωματική αδράνεια.
  • Σχεδόν τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί μέσω του συνήθους ελέγχου, της έγκαιρης ανίχνευσης και της θεραπείας.
  • Το 70% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα.
  • Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών για την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και τη θεραπεία.
  • Το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος του καρκίνου εκτιμάται σε 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να είναι ποικίλα ανάλογα με τον τύπο και τη θέση του όγκου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ορισμένα από τα σημαντικότερα μέτρα περιλαμβάνουν:
• Υγιεινή Διατροφή: Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και χαμηλά λιπαρά τρόφιμα. Κατάλληλη διατροφή αποδεδειγμένα είναι η Μεσογειακή και η DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Αποφύγετε τις υπερβολές στο κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές.
• Αποφυγή Καπνίσματος: Η καταπολέμηση του καπνίσματος είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης για πολλούς τύπους καρκίνου.
• Φυσική Δραστηριότητα: Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τακτική φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
• Περιορισμός Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ ή καλύτερα αποφύγετέ την.
• Προστασία από τον Ήλιο: Χρησιμοποιείτε προστατευτικά από τον ήλιο και αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου.
• Έλεγχοι Υγείας: Κάντε τακτικούς ελέγχους υγείας και εξετάσεις για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν προβλημάτων.
• Εμβολιασμοί: Ορισμένα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από ιούς που συνδέονται με τον καρκίνο, όπως ο ιός HPV που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνδυασμένη υιοθέτηση πολλών από αυτών των μέτρων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.close the care gap

Οι εξετάσεις πρόληψης παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Οι εξετάσεις αυτές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και τους παράγοντες κινδύνου. Κάποιες συνηθισμένες εξετάσεις πρόληψης περιλαμβάνουν:

1. Καθημερινή Εξέταση του Στήθους (Αυτοεξέταση): Οι γυναίκες μπορούν να ελέγχουν το στήθος τους τακτικά για ανισορροπίες, αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους και άλλα ανωμαλίες που μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα.
2. Μαστογραφία: Η μαστογραφία είναι μια ακτινολογική εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια.
3. Παπ-Τεστ (Παπανικολάου): Για τις γυναίκες, το Παπ-Τεστ είναι σημαντικό για την ανίχνευση ανωμαλιών στις κυτταρικές αλλαγές που μπορούν να υποδείξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
4. Έλεγχοι του Παχέος Εντέρου: Οι άνδρες και οι γυναίκες πάνω από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση για την ανίχνευση προβλημάτων στο παχύ έντερο.
5. Τεστ Ιού (HPV): Αυτό το τεστ χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του ιού HPV, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
6. Τεστ Αίματος Για Καρκινικούς δείκτες : Ορισμένα τεστ αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση καρκινοειδών αντιγόνων, όπως το PSA για τον καρκίνο του προστάτη.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και την ηλικία σας.

Η Health Care θα είναι άπαντα δίπλα σε οργανισμούς που προσπαθούν και αναδεικνύουν τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου και θα ενημερώνει τον κόσμο για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας.

 

World Cancer Day